(c) All - FH Technic

Merkenoverzicht

Chiptuning: Haal het meest veilige en optimaal haalbare uit uw motor

Elke moderne verbrandingsmotor is voorzien van een of meerdere ECU's, de zogenaamde Electronic Control Unit. Deze ECU's beheren vele functies; zoals de ingespoten hoeveelheid brandstof ,de lucht/brandstof verhoudingen, vuldruk , ontstekings-tijdstippen en zelfs de reiniging ,reductie en her-ciruculatie van uitlaatgassen.

Al deze gegevens worden verzameld door één of meerdere EEPROMs, veelal op verschillende locaties in uw voertuig. Chiptuning houdt in dat men de orginele opgeslagen informatie in deze chips aanpast door geoptimaliseerde gegevens om het rendement en dus het vermogen en het koppel te verhogen en daarmee het verbruik te verlagen. met als gevolg een zuiniger ,aangenamer en vlotter motorkarakter. Dit alles , uiteraard, zonder de geldende wettelijke emissie-eisen uit het oog te verliezen.

afbeelding chip

Waarom niet standaard af-fabriek?

Een moderne auto wordt verkocht in tal van landen waar niet altijd brandstof en motorolie van dezelfde kwaliteit wordt geleverd . In sommige landen gaat men minder goed om met de onderhoudsinterval. Voor deze landen calculeert de autofabrikant altijd een veiligheidsmarge in. Hierdoor voorkomt hij dat mindere kwaliteit brandstof zware schade kan aanrichten aan de motor. In de VS en zeker in West Europa zijn de omstandigheden ten aanzien van brandstof-, oliekwaliteit en onderhoudsinterval goed te noemen. Hierdoor kunnen de veiligheidsmarges in deze landen zonder gevolgen van de levensduur van de motor naar beneden. Binnen deze marges zit ruimte voor optimalisatie van de auto.

Het voortdurend streven naar zuinige(re) motoren en de steeds strengere normen met betrekking tot de uitstoot van uitlaatgassen dwingen de fabrikant steeds zuiniger met de aanvoer van brandstof om te gaan. In een aantal landen wordt zelfs om fiscale redenen ingegrepen in de ECU. De autofabrikant kiest voor een doorsnee balans.

Is Chip tuning schadelijk?

Een goed uitgevoerde chiptuning is in geen geval schadelijk voor de motor. De veiligheidsmarges van de fabrikant worden door FH Technic niet overschreden. FH Technic zou het anders ook niet lang uit houden, we willen wel graag dat onze klanten terugkeren. Zodoende proberen we onze servicestandaard maximaal te houden

Voordelen Chiptuning

Het feit dat de originele sofware aangepast en vervangen wordt eeft als voordeel dat deze ingreep onzichtbaar is. Originele diagnosesystemen blijven functioneren zoals dat af-fabriek voorzien was. Doordat chiptuning zich baseert op de orginele kenvelden, is het mogelijk om wijzigingen door te voeren aan alle mogelijke parameters.

Door oa. het koppel te verhogen bij lagere toeren zal de motor eerder en beter oppakken en heeft zo dus minder toeren nodig om tot een gelijke prestatie te komen. Op korte afstanden en in de stad zal de auto minder brandstof verbruiken. Bij een zeer sportieve rijstijl zal het verbruik hetzelfde blijven als origineel.Bij normaal rijgedrag levert dit zelfs een besparing op van 8 tot 10%!